Short trip: PARIS…

…van Java

Jaaa

last friday, I went to this city for a colleague’s wedding and took train because I predicted the “arus balik” will be horrible in Cikampek. This weekend marked as the last day of Eid Fitri holiday. Thus, to anticipate the situation, I opted for train.

i had a very pleasant experience with our long haul train for the past one year (it started with my Semarang trip and amazed how the system is significantly improved even though I have read the book about former KAI CEO!)

So there I was, taking train again…to Bandung after 15 years! Oh em geeee!

i remembered it has been  THAT LONG because when I wrote this post, it was inspired when KA Parahyangan ended its service in 2010 due to low passangers rate. they lost competiton with Jakarta-Bandung travel car that could commute people  in 2.5 hrs and the dispatcher is just one step away from your house.taking train to bandung at that time was impractical. since getting to Gambir is another homework.

Salah satu kebijakan pemerintah yang membuat kemacetan tambah parah!” I must say.nowadays, driving car to Bandung via Cikampek then Cipularang is non-sense.It took 7 hours for me to get to Bandung when my uncle passed away last April. crap!

My friends who have to commute Jakarta-bandung pp every weekend said having a-3 hour-trip is luxurious now. It could take up to 6 hours one way for approx 200km. ewwww! 


I guess the government should established regular Jakarta-Bandung again! It waste of time and money!

⛅️

A post shared by sikiky (@sikiky) on

 Anyway…i must say, thank you Uber and Grab Car :)), our Bandung Trip was hassle-less even though we don’t have car.

we stayed in The Luxton bandung and had room with mountain view. 


owh, finally! We had proper visit to Bandung! Ha! Seriously, even the city was only 200++ km away from our house, we barely visit this city. even when we did, it was mainly because family-related issue. Wedding or funeral that required one-day trip. last time we did stay in Bandung was 2.5 years ago and only stayed over night when I participated in Tahura Trail Run.

And…though I barely visit this city, and it has been 15 years since I took train to Bandung, the wonderful view between Purwakata – Cimahi brought back memories.
nothing change much, but of course there’s tol cipularang as additional view. 


Day One

first thing after we drop our bags, we were strolling the famous Jalan Juanda. I remembered once, the city major, Ridwan Kamil, get pissed of on his INstagram account due to littering on one of those benches in Dago area. now, I had the chance to see what jalan Dago looks like with those tables and chairs along in the pedestrian path. 

We had lunch near by! it is Bandung anyway! good food is literally EVERYWHERE

later that night! finally! i met May in person as she had her homecoming trip this Lebaran. hamdallah! After all those blog commenting and conversations via whatsapp, between Kuala Lumpur and jakarta (errr, Tangsel) we met in Bandung, her hometown! thank you May for the treats and talks. it is always nice talking to you!


  she gave me a broken white hijab with KL landmark printing on it. nice

Anyway, We visited Pompidou, a bakery which is owned by my friend’s sister.


 once I ordered its Nastar Cake , sent it to Jakarta and it was very tasty! 

owh, the bakery is now temporary located inside Happy-go-lucky, a boutique, where you can find cute bags, shoes and clothes! All made in Bandung by local designers! *BIG Applause*


Aslik…. lucu lucu bangetttt

To be continued….

PS : one of my Malaysian friend why it is Paris Van java. the explanation is here 😉 

Advertisements

Tapping daily routine

So, tadi sore sebelum naik Commuter Line dari Sudirman arah pulang, gw memutuskan membeli Commet Card Multi Trips 😀

20130712-213346.jpg

Dulu…PT KAI juga mengeluarkan kartu macam ini pengganti abodemen, tapi gw cuma punya sebulan abis itu kartu ditarik lagi. Aneh2x aja deh keluarin produk tapi dibatalin abis itu. buang buang biaya R&D plus procurement kartu itu sendiri.
gw sih dulu kebantu banget sama kartu ini, sering masuk injury time kalau sampai stasiun 😀
Telat naik kereta karena antri karcis.

Lalu…baru bulan ini Commuter Line (kalo ngga salah subsidiaries nya PT KAI) mengeluarkan kartu elektronik.
Pertama keluar gw ngga gitu tertarik, masih pesimis lah sama infrastruktur nya PT KAI.
Gw masih memilih karcis biasa, yes, yang kertas itu…
Saat itu ada dua pilihan mau kartu atau karcis gw masih milih karcis. baru per July ini diganti kartu semua, si pemriksa karcis bebas tugas. Cuma jagain gerbong..

Sekarang ngga jauh dekat 8000 lagi, progresif lah! Sama ama negara tetangga.
Disini pun, gw masih pesimis infrastruktur BUMN satu ini siap.
Gw masih beli single trips, masih doyan ngantri karena otomais pelayanan loket lebih lama karena petugas harus menyesuaikam karcis dengan biaya yang beragam itu.
Ah…sebel lagi, masuk kereta injury time lagi.
Ketika teman2x kantor yang rumahnya sama udah pake multi trip card, baru deh gw make juga. karena semua penumpang harus nge-tap di mesin.
Dulu buat kartu single trips masih bisa dikolek manual oleh petugas.

Minusnya? Mesin tap cuma 2 yang aktif baik di sudimara maupun palmerah. Antri boooo!

Plusnya? Ternyata infrastruktur PT KAI ini udah siap! Temen gw pernah ngga nge-tap keluar lewat pintu manual (duluu) pas pulang gate-nya ngga kebuka. Kena denda dia hahahah IDR 7k.
Dan tadi gw dari sudirman saldo kartu memang berkurang 2,500 sesuai tarif! Kalo dari tanah abang cuma 2000
Ih seneng deh! Walaupun Jakarta (and wilayah kantong macam bintaro ini) sebenernya ketinggalan puluhan tahun dibanding ibu kota negara sekitar but, it shows progress
Stasiun pun lebih baik sekarang kondisinya bersih dan terang. masih jauh dari kondisi ideal but better
Yang nyebelin masih kurangnya jadwal kereta dan jumlah gerbong sehingga kami, pengguna kereta ini masih macam sarden! Masih sering telat pulak!

But, For me, let’s have a liitle faith kalo mode transportasi yang sering dicuekin ini akan semakin baik.
Setidaknya, ada kemajuan di pra sarana.

Speaking about tapping…
Sayangnya belum ada kartu yang one for all ya?
Untuk toll, gw punya etol dari bank Mandiri itu menghemat wakti antrian! Karena dari 5 (atau 6 gerbang ya?) di bintaro adalah gardu otomatis.
Itu juga menurut gw maksa biar penjualannya laris.
Kartu ini udah keluar dari 2007 lho
(Dan sedikit tau lobi2x pengunaan/penerapan kartu ini hahahaha karena sebetulnya…ah sudahlah…)

Untuk naik Trans jakarta sekarang bisa pake kartu juga (belum gw cobain, flazz dari BCA gw rusak), tapi sebelum rusak bayar pakir dan beli kopi di gerai terkenal itu pun nge-tap!
Simple!

Tapi lebih baik lagi kalo kartu Commet macam kartu TJ ya? Bundling sama produk perbankan! Dompet jadi lebih tipis! 😉

Bagaimana dengan kalian?
Punya “tapping” product juga?