When being strong, is the only option you have. BTS 30K race recap

reminder : This is going to be a LOOOOONNNG POST!

The idea of taking this race came up when I decided to ditch my Bromo Marathon bib.Since I fell in love with Bromo since my first  visit , it feels like an urge to come back #aih
I asked Aniza, an experienced trail runner from KL whether she’d be back for BromoTenggerSemeru100ultra this year and she said yes….and Farah said yes. So this going to be our little reunion and our first race together.  Niza would took 70km tho.

 BTS30K-GAIN

My long hilly trail practice was on August, nailed 20km in 5 hours with Jurian and Sinta. Thru slippery and steep hill somewhere between Gunung Pancar and Pondok Pemburu, I was in doubt whether I can conquer the course. Others, I combine hilly run and long run as I was about to have my first FM.

Week(s) before
Contacted everybody I knew who has done their trail race, reconnected with mas Dori, who participated in this event last year. reassured myself, no turning back.
My intake before the race is similar with the diet Rizkidd share before my Full Marathon.

D-1
Decided to ditch my hydrapack and borrowed Ira’s. So, before I left on Friday morning gw gedor rumah orang jam 5 pagi pinjem hydrapack-nya -__-
Arrived at Juanda Airport around 9, gathered with other participant. off we go to Cemoro Lawang.

IMG_9763

peserta perjalanan ke barat mencari kitab suci *copas status Jurian*

What is race without drama :))

IMG_9765
After I the hydropack drama, I forgot to bring power bank with me #meh
Then after berjam-jam pantat panas ngga sampe-sampe, our rented car had problem with its machine we have to stop just around 30 mins before Lava View, our hotel.
While Paul, decided to have a warm up lari-lari kecil di bukit keriing berpasir, gw duduk di warung aja makan mangga yang dikupasin,dipotongin, dibayarin Om Petrus =))
gw tinggal ngunyah aja.
These two gentlemen took 70K.

Ok, we arrived at the hotel. Thank you Jurian who arranged all of these.

Picked up the bib, went to our room which I shared with Penny, Chia and Mita from Surabaya. We prepared our things right away for tomorrow. Then I met Farah within next 30 mins. I bought another Raqtive hijbabs :p.

IMG_0271

Farah shared me her tips for tomorrow race. She even wanted to have the map laminated but too bad we couldn’t get an iron.  I wrote down note of personal COT in each water station. I was busy muttering o’o…what was I thinking 5 months ago? After several serious discusion #halah I Decided not to wear the gaiter I bought before but made my own from socks. Niza showed me how to do it.
When we were waiting for 170Km flag off, surprise, I bumped into (literally) the boy next door when I was a kid, Andre, who took 70K. He lives in Singapore now.

IMG_9786

with Andre

Last time I saw him was in JakMar last year when he nailed his 5th FM in 3 hours 45 mins. too bad, We didn’t talk much. it always nice to have short reunion with your childhood friend heh? Later I know, Andre lost for 20km (so he ran 90km in total) still with in 16 hours. wwwwwooooohoo.

170km category participant  start  at 5 pm. Only one female in this category

IMG_9790

170km Participants

 

After we had dinner, I pushed my self to bed. Mita came to the room and we had small talk and she mentioned she had nailed RAR last August before COT. Kembali gw mikir, salah bener ini sih gw yang cuma hidup susah pas berjuang naik commuter line doank ikut-ikut ini. …. bahahhahahah
We woke up at 11.00pm to wish the 70K and 102K participants good luck. I didn’t see Andre and Niza hugged me and said “good luck for tomorrow”

IMG_9808

102K and 70Km about to start

feeling ngga enak gw bhahahahhahah

D-day

BTS30K-MAP
Woke up, decided to have a shower ^_^ had breakfast (Farah knew what I had for breakfast hahahahha) and went to start line . sibuk doa. 6 am sharp, the race started. Farah and Ejah run right away I couldn’t get their sight anymore.gee, these ladies sure practice well in Gunung Nuang.
Here’s the recap:

  • There we went running thru the sandy and dry hill with BEAUTIFUL sceneries on both of your side. Mr Sun creates beautiful shade and gradual color between yellow, red and orange. BEAUTIFUL!!!!
  • At around KM 3, after (of course) series of undulating track, there was a steep and slippery downhill. A malaysian participant is asking me whether she can pass me as I took a very careful step. This is how it look I don’t know who own this pic. Get it somewhere. Credit goes to you. 
  • IMG_9883.JPG

What come down of course, must come up. We have to conquer the famous B29, which look like this!!!!! From KM 5 to KM 7. yes, from the very bottom, until the very top of that.

IMG_1848

closer look?

IMG_9850

                                                             see the zig zag pattern?

untungnya…kalo masih dibilang untung, pas nanjak masih teduh karena kehalang bukit. Kalo pas matahari diatas, hmmm…. wassaaalmmmmmm udah merangkak nanjak panas pulak.

Here I realized I made another stupid mistake.
First, I forgot to wear my road Id bracelet. Gw sibuk berdoa semoga gw ngga kenapa napa. Gw suggest banget untuk makai road id ini yaw yang suka aktivitas di luar.
second..
ok…
compare these two pics, go figure!

IMG_0293IMG_9812

Based on Garmin, it took 1 hour 59 seconds for me from start line to the  first water station, and over 1 hour to conquer this steep —  2 km, zig zag hill!

  • I poured more water in B29 WaterStation to my hydropack. I already took 2 salt sticks down there.
    Hamdalah, I said to my self, “This couldn’t get any worse” while the Nature (and the one who create the route said) “Challenge accepted, WANNA BET?” in the next 15 km. -___- keep reading…. 😀
  • now easier track to run walk…I could catch up with my breath and keep moving. I run if I could since tracknya emang sulit aja buat dilari-kan.
  • I took this pic around Km 10 – Km 13. BAGUS BAGUS BAGUS…Istighfar sampe pengen nangis. Ngga usah dihadapan Tuhan, di kaki Bromo tadi aja gw ngga ada apa-apanya. Just tiny little thing who could easily swept away! *edisi mamah dedeh* sepatu udah mulai penuh sama pasir by this time.IMG_9816
  • I checked the map over and over again. Only few participants within my sight.  afraid of getting lost. wondering where the next water station is. Km 16.3 it was.
  • At around Km 14 there was intersection, I looked for the sign. I learned trail gitu harus jeli with marker and anything. You can’t depend on anyone, terlihat cat di jalan BTS 30km belok kanan, so we run on the road now until KM 16.3 where the second water station is. I love the asphalt smell yang kena panas matahari. With woods on both side of the road. Reminds me of my early years when I still live in Rumbai and Duri and dad took me for either morning or evening walk. Yes, with wood on both side.
  • arrive at Water station Jemplang with in 3 hours 41 minutes (from start line) I heard Iqbal’s voice. He took 70KM get lost in Ranu Pane and declare himself DNF. In Jemplang water station they provide food. Gw makan apel malang gilak manis banged…..tetiba ingat film Tabula Rasa, adegan si emak beli bawang local yang lebih mahal instead of bawang import yang murahan namun rasanya juga kurang enak. Same goes with Apel Malang gw rasa yang kalah pamor sama Apel Washington. rasa nationalisme gw bangkit #halah
  • Continued my run, downhill sandy track. Duileh debunyaaaa….this is about KM 18. I repeat for hundreds time, BEAUTIFUL view on both side. Realizing I had to undergo another 12 km with approx 1 hour 30 mins left, I know I wouldn’t make it before COT. In fact, when I conquer the B29 at 8.00 am, far after my personal target of 7.20am I knew I’d failed. But I assured myself I want to finish what I’ve started. Cieh….IMG_9818
  • Run in Lautan Pasir is one though track. I barely run, my heart rate monitor was beeping constantly even my pace was in 10’-11’/km. The wind was very strong don’t ask with the sand as un-avoided bonus. Tiba-tiba dapat telpon dari Putu, “woy, lo jadi ke sini ngga sih??” bahahha….miss understanding di antara kami. I planed to stay overnight in Putu’s house later in that evening.
  • I saw this jeep in around Km 20. Oh my goodness. I feel like I just saw a heaven. Gw minum Vsoy ampe kenyang, makan apel malang yang manis banged itu sampe gw ambil 2. 😀IMG_9822
  • Nah, gw ngerti sekarang kenapa tuh jeep adanya disitu. Track setelah jeep adalah sebagai berikut

*drum  rollll*

pasir berbisik, or whatever the name is

                                                  

BUKIT…
PASIR….I repeat
PASIR….
STRONG WIND
11.30 AM

This, when the nature answered the “WANNA BET” question.

THIS
WAS
THE
HARDEST
TRACK
EVER!

between Km 20 – Km 25.
gw, dengan sisa sisa tenaga yang gw punya.
Prosa ini mungkin yang tepat gambarin suasana hati gw saat itu #duileh
“The Quitter”- by Gene Thibeault

When you’re lost on the trail with the speed of a snail
And defeat looks you straight in the eye
And you’re needing to sit, your whole being says quit
You’re certain it’s your time to die.
But the code of the trail is “move forward don’t fail”
Though your knees and ego are scarred.
All the swelling and pain is just part of the game
In the long run it’s quitting that’s hard!

  • I climbed 3 steps, merosot 1 step. Sepatu sudah penuh sama pasir. Mau duduk ngelepas sepatu ngeluarin pasir juga sulit. No steady surface. How do I know? Believed me I TRIED!  My Godness! I made a wish Let me finished it in one piece. I t was 25 mins before COT. I don’t care. I don’t run for a medal anymore nor the finisher tee *kecuali finisher tee-nya Under Amour*.
    Mungkin soundtrack yang tepat untuk adegan ini lagunya Chumbawamba :p

I get knocked down
But I get up again
You’re never going to keep me down
*singing*

  • I saw some participant just duduk-duduk bagai piknik di bukit pasir. Not sure what to do next, seem hopeless.

I’m sick of the pain!” Well, now, that’s a shame
But you’re strong, you’re healthy, and bright.
So you’ve had a bad stretch and you’re ready to retch,
Shoulders back, move forward, and fight.
It’s the plugging away that will win you the day,
Now don’t be a loser my friend!
So the goal isn’t near, why advance to the rear.
All struggles eventually end.

  • After conquering one hill, I thought it was the end of brutal bukit pasir, but I saw there was another hill nun jauh di depan sana. How do I know? Ya karena melihat siluet peseta dari kejauhan. Ngeliat orang yang pake walking stick sempat ngumpat juga kenapa ngga minjem punya Ira aja sekalian. Oh ya, sebagian property yang gw pake emang punya ibu enginer pintar , strong dan kaya raya ini, and owh with VALID driving license…ma kasih ya Mak :-* lantjar pindahan ke Jazirah Arabnya…
  • Then I saw a  guy who just sat in somewhere in that bukit pasir asked me “elo mau lanjut mbak? kan udah COT”  I don’t know what to answer. If I make a short cut I was clueless where to go in the middle of nowhere.  So i told him, “yes, gw lanjut. At least this route is do-able” and continue my perjuangan ntah kesekian kali.
  • It was near tangga ke kawah bromo my sister called me as Roy and her quite worried. I said I’m fine. COT has passed 15 mins earlier, ntah kenapa gw tetep mau naik ke kawah Bromo #NGOK, the last check point! I saw Mita baru turun dari kawah. “lah, ngga finish juga blio”
    Took picture in Kawah Bromo plus timingnya

IMG_9826

  • Turun lagi, Sampe bawah gw beli….tentunya…TEH BOTOL! hihihihihih
    nah baru disini gw bisa lepas sepatu, di bantuin si ibu penjual teh. Si ibu mah geleng-geleng ama kelakukan gw.
    “lain kali naik jeepnya aja mbak”
    “ya Hooh bu……5 tahun lalu saya ke sini juga naik kuda dari bawah sana!!! *gw jawab setengah meringis*
    Ibu Min, nama ibu ini,baek banget deh, Aqua gw dibukain, diisiin ke hydropack, ditutup lagi botolnya. bantuin gw make sepatu.
    Harusnya gw minta dipijitin bentar yaaa. *oportunis* 😀 Disiapin air juga buat gw cuci tangan ama cuci muka *whooosah*

IMG_9828

  • After 10-15 min rest, then I said good bye, I promise her I’ll be back again with my kids. I want to finish the rest of the track. Yes, di lautan berpasir itu. “tinggal” ikutin umbul-umbul kuning yang berderet rapih. masang marker kayak gini perjuangan juga lah ya…sama sulitnya sama yang ikut lomba. Thank you for the volunteer, whoever you are. meanwhile tukang ojek betebaran nawarin diri. bhahahahhhahah
    Now, 1 km to go, I have to climb to Lava View again.

It’s simple to cry that your finished; and die.
It’s easy to whimper and whine.
Move forward and fight, though there’s no help in sight
You’ll soon cross the lost finish line.

  • Few hundreds meter before finish line, I saw Farah who was on the way back to her home stay. She took  pic of me. She said either she nor Ejah make it before COT. It was 6 hours 15 mins for her.

You’ll come out of the black, with the wind at your back.

As the clouds start to part; there’s the sun.

Then you’ll know in your heart, as you did at the start.
You’re I,m not a quitter. You’ve I’ve Won!!

FIUHHHH!!!!
glad I crushed the whole track
glad I finished it in one piece
ALHAMDULILAH!!!

  • IMG_9829
  • I took V soy dan pudding sampe 2 biji, enak banged sumpah tuh pudding. hahahahahha
    Neither Chia or Penny finished it before COT. Only Riefa did, but we sure had FUN! and we are not lying. I’m Speechless now.
    I may come home empty handed, but I’m 100% agree with IqbalIMG_9873-0.PNG
  • will I be back for another trail  race ?Ha, you know the answer.  Andre encouraged  me to find  points for Chamonix Courmayeur Champex in 2016 as he will take part in 2015.  Ya kali….-____-

Anyway, Thank you all for the pray and support!

I Ran The Adventure

hutang gw sama simalesmandi 😀

Yes, as stated on my running race page, I’m done my 10K race in Bromo!

Pergi lewat Malang yaang ternyata macet ya…. :-/ lenyap keinginan tinggal di sini. hahahah. Ke Rawon Nguling dulu isi bensin, sekitar jam 7.30-an kita sampai di lokasi race, Desa Wonokitri

Image

ImageItu 6 teratas nama2x yang nyewa mobil bareng gw dari Malang ke Wonokitri :p minus nining.

Volunteer untuk acara ini banyakan warga negara asing lho! Gw sering liat ngga perempuan ngga yang laki gotong2x barang sendiri, aqua misalnya! Keren ih!

Nginapnya di Homestay yang jaraknya…..ngga sampe 200 m dari starting pen! Gw serumah sama Tiara+hubby, satu kamar lagi bertiga sama adek gw dan mbak nining.

Rumahnya Pak Edi mungil dan bersih, ada air panas lumayan….! Besok paginya gw melakukan kesalah besar dengan ambil air wudhu pake air ledeng instead of hidupin air panas. DINGIN GILAKKKK!!!!

brrr….beku tangan. Ini yang menjadikan gw menguburkan keinginan untuk BATAL partisipasi dalam event the extreme Norseman Triathlon! =))

IMG_4048sok-sok belajar peta race ….iya kali gw ngerti baca peta kontur 😀

Anyway, I told my sister let’s run the first 5km and walk for the rest. Failed! Born and raised as city kid, the view was very breathtaking !!! For 10Km, run started at 8 am. The organizers had prepared a face mask for us. wow!

IMG_3983

Ya sudahlah…gw di titik ini gw memutuskan untuk jalan saja! mau foto2x aja….

IMG_3984kalo liat putih2x kecil ditengah2x, itu kita lari kesana 😀

Yang namanya lari di gunung ya…pastilah tanjakan turunannya extreme! Ngga ngaruh lah latihan di flyover Bintaro, untung terlatih sedikit waktu lari di Bukit Aman =))

IMG_3988But, start at  this point, I love Trail Running !!!

IMHO, the extreme uphill for 10K route is on the way to KM 2-4, KM 6 (this is the hardest one!!!), turn around at KM 6, KM 8-9 all the way up  to finish line

IMG_4005extreme downhill, run as fast as u can, yay! – not –

Running downhill wasn’t easy either! The wind factor made me scare a bit, aslik takut jatuh ke dorong angin! Start from Km8 up until the finish line was another extreme uphill

IMG_4011This pic is taken on Km 9 looking down the km(s)  I left behind!  yep, that high! 😉

Rasanya? coba sendirilah tahun depan =))

In short 1 hour 58 mins, I kissed my medal! And this is Gregor, 11 y.o boy mamanya bule, cuma kok dia gelap ya? :D, ini anak kuat banget…di depan gw terus…

IMG_4020

IMG_4037 IMG_4038

After taking pictures here and there, I heard no news from Imel, on which as plan we’re heading to Jakarta together . My sister and I had two return tickets actually =))

Awalnya booking Citilink pp, pulang jam 2 pm. Terus tanya sana sini takutnya ngga keburu dari Bromo balik Malang within2 hours, booking lagi lah  Sriwijaya  (2.55pm terus mundur lagi jam 3.30 terus dimundurin lagi jam 5.30!) .

We hired Pak Edi’s hardtop…eh kalo pergi ada kali 3,5 jam lewat pasuruan ke Wonokitri, pas pulang lewat perkebunan tebu gitu entah dimana 1,5 jam aja sampai bandara Malang!

sampe bandara, Citilink belum datang donk…! =)) Sempat ketemu Doni, my –teman-duduk-di depan – waktu-SMA- .

Doni kayaknya abis lamaran =)) sayang ngga sempat ngobrol banyak.

As overweight slow runner, I regretted that I only participated on 10K instead of 21KM. Half Marathon route offered more spectaculer view that you can really see Gunung Bromo

IMG_4033pic from Imel’s phone

This is – no doubt – my best race ever! well organized event, spectacular view, animo penduduk Tengger yang tulus dan ramah, unforgettable track. Kekurangan ngga ada isotonik drink (tapi ngga ngaruh banyak sih buat 10Km participants) terus lokasi start/finish kan sempit ya. Chaos juga sih. Ngga mungkin blokir jalan, ngga ada jalan lagi buat warganya.

Buat yang punya kesempatan, waktu, kesehatan, supporting system yang mumpuni, etc.. do participate in this event! You won’t regret!

More pictures on FB and flickr.

#10daysforASEAN Dangerously Beautiful

Menarik sekali topik #10daysforASEAN yang ketiga, saya memang gemas membahasnya.

Tahun 2011 lalu, saya menjadikan Malaysia sebagai tempat menghabiskan cuti 2010. karena iseng cari tiket, pesawat CGK – PNG sangat sangat masuk akal biayanya.
Pendek kata mulailah saya browsing demi menyusun itternary untuk perjalanan ke Penang ini.
Hasilnya, kurang dari 2 jam saya susah dapat gambaran :

  • Naik apa dari bandara ke georgetown (awalnya memilih menginap di georgetown)beserta biayanya.
  • kemana saja di georgetown dan biayanya
  • Bagaimana ke penang Hill, Keh lok sie Temple dan batu feringi beserta biayanya.
  • Jadwal keberangkatan bus dari penang ke ibukota dan biayanya. Serta waktu tempuh.

Bahkan saya ada bayangan jika ingin melanjutkan perjalanan ke Malaka dengan point-point yang hampir sama.
Oh, informasi diatassaya dapat dari website resmi lho! Bukan catatan blogger atau Trip Advisor.

In short , my trip was very memorable.

Disini saya memulai bertanya,
Ada ngga ya informasi untuk  ke Taman Safari Indonesia dari bandara?

Hasil browsing saya saat itu : nil!
Bahkan ketika saya ingin naik Trans jakarta dari Dukuh Atas ke Kelapa ading, sulit mencari tahu via internet harus naik dari koridor apa.
Ini saya, penduduk Tanggerang yang memakai Bahasa Indonesia. Bagaimana jikalau seandainya orang dari negara lain, yang sedang business trip menginap di Le Meridien Sudirman ingin jalan-jalan ke Kota Tua misalnya?

kenapa “Truly Asia” yang diusung Malaysia  berhasil bahkan termasuk 10 negara yang paling sering dikunjungi versi World Tourism Organization PBB ?

Pengamatan dangkal saya: infrastruktur mereka jauh lebih baik sehingga hanya perlu mengemas dengan sedikit sentuhan!

Tanjung Aan jauh lebih menarik dari pantai di Batu Feringgi!
Tapi coba cari info di google, “How to get to Batu Ferringi from airport”

Bandingkan dengan
How to get to Tanjung aan from airport”

Apa yang anda dapat? 😀

Di Tanjung Aan saya sibuk menolak dengan halus pedagang asongan yang menyemut di sekitar saya. Di Batu Feringgi saya foto dengan 1876 pose ajaib 😀 tanpa merasa terganggu.

Di bandara Soekarno Hatta saja belum tersedia  layanan kereta api menuju pusat kota. Tapi dalam waktu 15 menit  via internet,  saya yakin anda mengetahui berapa biaya naik KLIA Express ke pusat kota beserta waktu tempuh dan frekuensi keberangkatan.

Enough said tentang negri jiran.

Saya ingin menampilkan foto-foto perjalanan saya di negeri ini. Semua koleksi pribadi, asal jepret.
Tiga saja :

Bromo

East Java Trip - Oct 2009 031

Tanjung Aan

SAM_0999

Bahkan di daerah yang bukan tempat wisata, dari Majalengka menuju Cirebon cermei

Baru pemadangannya ya? Belum kulinernya, keseniannya, bahasa daerah, aktivitas sehari hari seperti  aktivitas di Sungai Barito, sejarah negeri ini yang dipaparkan oleh puluhan museum atau bangunan tua seperti Keraton Kasepuhan, Cirebon. Ini baru dari Cirebon. Ada berapa banyak kerajaan di Tanah Air ini? Anda bahkan lebih tahu banyak dibanding saya.
Ketika anak saya tampil di Gedung Kesenian Jakarta, hati saya miris. Saya ingat betul acara ini kalah ramai dengan antrian film Harry Potter yang saat itu mulai  beredar. Sangat minim publikasi! Padahal acara ini gratis lho!
Pada festival budaya saat itu disuguhkan pertunjukan tari Natujang yang hanya ditonton kurang dari 1/4 kapasitas penonton. Btw, ada yang tahu darimana tari Natujang ini  berasal? Inipun kalau saya tidak salah mengutip nama tariannya ya.

natujang4

Sehingga menurut saya tagline untuk pariwisata negari ini simple

 Dangerously Beautiful

Tapi….
Mentang-mentang negara ini cantik dan kaya, please don’t take it for granted.
Buang sampah sembarangan, bersabar antri saja susah, parahnya ada abu rokok di keramik koleksi Musium Nasional! Duh!

Kita saja yang local citizen kurang nyaman, apalagi turis!

PR kita masih banyak, sama-sama benahi. Dari diri kita dengan hal paling sepele.

Anda juga tahu dari mana memulainya 🙂

Tulisan ini dibuat dalam rangka mengikuti Lomba Blog 10 days for Asean