Recap : Tour De Ambarukmo 148K

Lanjutan dari cerita ini, yeah…since I bought my bike 3 years ago, participating in a cycling tour was one of my dream. Alhamdulilah, kesampaian!

 It was granted on July 22nd 2017. The purpose I visited Jogja after 10 years! Sport event so-called-racecation is always special for me. this time, I did with some of my Bintaro Trojan Runners friends. There was Ira- Rahmi, who was home since lebaran (she lives in Saudi Arabia, nooo…not TKW) and “farewell” with Imel who would leave  for negara paman Sam , in the next two weeks. 
 I Did my first bike tour strolling at the other part of this beautiful country.  Tour de Amabarukmo 148 K which was devided by 5 stages. tiap stages  ada pit stop,makanan minuman yang mana menurut saya berlimpah ruah. Segala ada kecuali jodoh!

knowing that I’m suck at endurance, I was planning to stop after 2nd stage (75 K) 

But the view, the crowd and the friends were great, I decided to continue. however, I didn’t ride the whole 148K. 

Beware, this gonna be a looong post!

Start from hotel Royal Amabarukmo, at 5.30 am. Flag off by  Sri Sultan X himself!!! oh em geee, gw mau selfie agak keder sama banyaknya peserta. gangu juga sih!

So, here we go.

First stage 34K
hotel – kantor kelurahan Bumirejo Kulon Progo.

Saya tidak faham Jogja ya. But here’s the route! Straight all the way to Monumen Tugu, turn left to the famous Jalan Malaiboro, saw Beringin Kembar, keraton menuju Kulon Progo.  Agak sebal pas daerah luar kota ini, saigan sama kendaraan lain. Rute masih menyenangkan sih overall. Keluar kota pemandangan sawah kiri kanan. Duh saya ingin stop foto foto! Kenapa pada serius pisan! 

Second Stage 36K

Kantor kelurahan Bumirejo – Terminal parang tritis Bantul.

THIS IS MY FAVORITE STAGE! The kampung view, it was cloudy and foggy, flat route and OH MY GODNESS! INDONESIA is Dangerously BEAUTIFUL!  Saya ride santai, ketemu Dewi, teman waktu ikut Batam Triatlhon dulu. ngobrol sepanjang jalan lalu dia pamitan dan menghilang! I’m too slow for serious cyclist like her. Beberapa kali nyeletuk : 

“Stoppp yuk! Gw pengen foto foto!”

Dianggap lalu sama rekan-rekan BTR! Cih! Namun akhirnya Acha mengamini keinginan saya. jadi deh kita foto di sini! Gambar atas.

Ntah dimana. 

then an ambulanxe  stopped 

The officer : “ibu butuh bantuan?

Gw : ngga mau foto foto aja

The officer : (mungkin dalam hati) *NGOK!*

After this, we regroup with Abi and Mbak Ira Ciray. This another Ira is over 50 years old and soooo damn strong!!!! I envy her stamina! 

Another thing,

Waktu daerah pantai ini, ada momen  keren banget tapi saya ngga berani foto karena takut ganggu pleton dan bisa jatuh.

jadi kita bikin pleton dua dua, dengan road captain yang pakai baju kuning di depan 4 orang. daerahnya lurus, berpasir, mendung! Ah! Macam di luar negeri!!! 


Daerahnya seperti gambar di atas. diambil dari Facebook Tour De Ambarukmo. Kebayangkan mendung dan foggy nya?

Tapi akhirnya saya lepas dari pleton. ngga kuat dan….pengen foto foto lagi! Hahahahah! pitstop kedua di Terminal bantul Parang Tritis. This is my first time visiting Parang Tritis  Beach ( selfie pic with Acha)

Group photo

THird  Stage 22K
Parang tritis – Omah Kupu Panggang Gn. kidul

This the scary stage! Scary because yaaa ampun nanjak ajaaaa gituuuuu! Oh em gee moment! 

It was a steep- wadef*kwasthat-  hill in Panggang-Parangtritis (after second pit stop) all my dengkul,otot paha and sprocket 28 gears gave up 🤣(pembelaan kaum lemah, kakek2x naik sepeda lipat juga ada). 

Many cyclists fell down, trying to conquer the steep hill. they also get cramp. Me? Off the bike I was! nuntun!Salah saya juga, sudah diingatkan buat ganti sprocket sepeda dari 28 ke 32 menunda-nunda terus. Barangnya sendiri susah dicaripun. Pas butuh, habis stocknya! #kzl


Ira ciray – kiky – aby 

Daerah ini,  jalur untuk merebut gelar King/queen Of The Mountain. yang sampai duluan yang menang!  Gw akhirnya nyerah 1K menuju finish KOM ini. Diangkut! Liat sepeda yang lebih keren dari saya aja pda nyerah! Lahh…habis marshal pada nawarin

“Bu, mau diangkut saja ngga?” 

Bah! Luluh juga! 

I was  evacuated by comittee car until King Of The Mountain area, kira-kira daerah paling tinggi lah. Since this is a tour, I may continue the journey. I was looking for the pick up car who took my bike. lucky I found it right away in that crowd. I think the course was friendlier, I continued the rest of third stage to the 3rd pit stop. it was very fun with rolling track! I made new friends along the way. And I did my most favorite thing during race taking selfie with local kid! The most sincere cheerleaders! 


Arrive at Omah Kupu around 12 pm (almost 6 hours biking by that time). ICH HABE GROßE HUNGER! Lapaarrr malih!!! I took pop mie and  bir pletok! Oh my God! Taste so good! 


fourth stage 42K

GUnung Kidul – Candi Prambanan

On the fourth stage, It was a very steep- downhill. I freaked out in less than 10 minutes! Nangis bok! Clueless what to do next as I didn’t see any support car. Tapi namanya rejeki anak sholeh…suddenly there was a sound behind me

“Mbak kiky kenapa?”

“Saya takut turunan pak!” (Takut mati)

“Mau naik mobil saya saja?”

Haleluuuyaaa! 

Wonder how did he know my name? Our bib number with complete name must stick on the back of our jersey! 

Well, in short, I put my bike on his rented pick up. Then continue the rest of fourth stage with the car (ada supir juga) He and his son were also participating on the event. He gave up after the third pit stop and he was guarding, Aji, his only child. Duh, saya mau nangis ngebayanginnya. Orangtua sama anak tuh  apa saja dilakukan ya! Even small thing like this! Of course we made talk during the trip. Bapak ini kerja di salah satu BUMN di Pulau Batam, sudah berdinas di sana selama 12 tahun. He really understand the whole system so  I asked : 

“bapak Direktur ya di sana?”

“Yah, begitulah mbak. Karyawan yang harus mengerti semuanya!”

Meniii humble pisann si bapak, teh!

Aji is quite a strong cyclist. Dia ngga pakai sepatu sepeda tapi speed nya sangat baik sehingga dengan mudahnya menyusul cyclist di depan (sehingga saya tidak terlalu lama di mobil….laparrr bok!) Anyway, Pak Luthfi (his name) ini berharap cucu, dia meminta saya menyelipkan doa untuk ini jika Allah berkehendak! Amin pak! Semoga segera! 

selama perjalanan ke Candi Prambanan, saya membatin:
“Sudah jam 2! Teman teman yang lain sudah selesai nih. Sudah pada istirahat di hotel” but when I arrived in Candi Prambanan…


SUNGGUH AKU TERHARU!!! PADA NUNGGUIN SAYA DEMI BISA FOTO DI SITU!!!

And my beloved, sapi bule was also waiting for me



Fifth stage 14K

Candi Prambanan – Hotel ROyal Ambarukmo 

Then continue the whole 5th stage until the finish line. Jogja’s traffic was not friendly at all by that time!  Finish at 4pm! 


It was my longest ride to date with so many stories to brag! 

One bucket list ✅

With all the support from both my (real) family and extended ones ,  who understand this slow kerbau and patiently waiting for me in Candi Prambanan area for more than 1 hour – sampai- diusir -satpam.

I love you! you know who you are!!!

Strava screencap is on the map and elevation course taken from Ashar’s.

Btw, do you know that this Governor was also a participant?


Taken from TDA facebook. 

Keren banget pak Ganjar yaa!!! Istrinya pun rajin latihan nanjak lho!!! 

Anyway, along the friendly tracks I keep humming

“…

Musisi jalanan mulai beraksi

Seiring laraku kehilanganmu

Merintih sendiri

Ditelan deru kotamu …”
.

Tetap gendut, tambah hitam muka penuh pasir I dont careeeee!

 

Nein…


Akhirnya kedua teman saya pergi. Pursuing something that might or might  not be on the plan.

Malam ini saya mampir ke salah satu rumah mereka, ada yang tertinggal, dititipkan kepada penjaga rumah yang sebentar lagi mengakhiri masa bakti beliau setelah hampir 10 tahun.

Kapan ketemu ibu lagi ya? Tanyanya.

Kami berdua hanya melepas senyum. Saya termasuk tamu reguler rumah ini. masuk slonong boy keluar kadang tidak pamit.  Selama itu daerah yang ditentukan pemilik rumah :))

Sayapun ntah kapan-kapan  akan bertemu lagi dengan nyonyanya itu.

Hati saya hampa.

What if question danced in my mind…


Flashback 

i’ve been doing sport since I was a kid (swimming course twice a week, softball, basket ball) but never do it seriously. Just to kill my ABG time (I lived with my parents and they had two helpers, nafff said!)
Anyway,i’ve done races here and there since 5 years ago. and as I read my late post, how I conquer my first 10K race, then my virgin Half Marathon, the Triathlon then Marathon … i went like

“Ya elahh Ky…10K aja meni lebay pisan!”

 segala takut kram, kepanasan, dll dll.

the night before my first 10K, I cant sleep.   macam anak SD mau dharmawisata saat itu. Too overwhelming. 

yang sudah ikut half ironman race waktu saya posting race pertama  10K ngikik kali ya? (Anyone?)
Aber so, if I read my virgin triathlon race recap, still somehow I am proud of myself. bihiksss…
I only had my bike for 3 months, never been on open water trail until one day before race day, not using cleat for my bike, yet…I managed to squeeze the obstacles. Not in good timing, of course! But still! Do Count any female with hijab doing Triathlon on that year 😉 

And owh, there are several races that I also met my readers. ” sikiky ya” For instance. Bahahahahha

Ish…bangga bukan main sayah! #disambitbidon.



Owh well, I didn’t join race as much as I did in 2013-2014, however…I set my bar higher a little bit.  I am competing with my old me, not with anybody else.

Itu yang saya lakukan di Jogja minggu lalu…
I secretly wanted to do cycling tour since the first time I took my Giant TCR home with me.


Picture taken from TdA Facebook page. i was one of the people in red jersey! 

more story later! 

Weekend Trip : Jogja

minggu lalu saya ke Jogja, last time I visited this city was 11 years ago! Whoaaa!

First stop

makan Gudeg dulu di Bu Hj Ahmad. lalu ke hotel drop barang, kemudian….makan makan lagi 😜

lalu ke daerah Kota Gede, mampir di butik terkenal Lulu Luthfi! ish, bagus-bagus, sebagus harganya! megang bajunya saja, saya tidak  berani. 


Setelah itu, mampir ke kedai Es Krim kekinian di Jogja, Tempo Gelato di Jalan Prawirotaman. It’s salt caramel is to die for! yummy!


Lanjut lagi ke restoran Bu angeng, punyanya Butet Kertajasa. Selesai? ngga lah! Kami makan lagi di Jejamuran Restoran 


Sesuai namanya, this restaurant provide all-mushroom-based meal! enak semua! Especially rasa rendang! must eat when in Jogja! 

minggu pagi, saya menyempatkan diri sepedahan. Saat itu cuaca di Jogja menyenangkan. langit biru dan angin sepoy-sepoy.


Setelah packing sepeda, saya menyempatkan ke Museum Ulen Sentanu. Unfortunately, you can’t take picture over here.  luar biasa budaya Jawa, ada pakem, harapan dan doa di dalam setiap rutinitas.


Lalu lanjut ke the famous Kopi Klotok. tempat makannya sangat sederhana, tapi ramai. Menu utama juga cuma Telor Dadar kayaknya.


 Since we can’t find seat inside, leyeh-leyeh tepi sawah it was!  Sangat sederhana, tapi saya suka banget!!! Bahagia itu sejatinya sederhana! 


You can’t find my picture with Keraton, Borobuder Temple or Kalibiru. Simply because I didn’t go there 😦

Wonder what I did in Jogja? Well, if you follow my IG or FB, you can figure it out! More stories later! Bis Bald! 

Resep : Keto Mac and Cheese

Overweight is the first world-class-problem for female! Semua orang ingin punya badan ideal baik dengan exercise maupun menjaga asupan makan. 

I think for the past 15 years, saya pribadi banyak dengar metode diet, dari food combining, diet berdasarkan golongan darah, GM diet, terakhir Ketogenic diet yang tidak makan karbo.

yang tidak tahu apa itu Ketogenic diet – as ussual – googling it 😉

Saya, walaupun overweight, tidak ikut diet2x itu. Ngga disiplin! 

Si bule temen saya sepedahan, Manda, menerapakn keto diet dan loss 8kg within 2 months (or was it one?) Salah satu makanan keto yang dia suka post, Cauliflower “Mac” and Cheese. jadi makaroni diganti kembang kol. kebutulan  hidangan itu dia jual juga.

karena belum sempat mesan, kemaren saya bikin sendiri. resep aslinya dari sini.  

Kalau saya tulis lagi dan sesuaikan dengan kearifan lokal :

Bahan 

  • 1 kuntum bunga kol, rebus sebentar jangan layu.
  • Heavy cream 250 ml dimana saya campur 125 ml heavy cream + sisanya susu full cream.
  • 1.5 sdt dijon mustard (kalo rumahnya di Bintaro, boleh minta…banyak banget hahahah)
  • 1 sdm cream cheese merk Yummy (hitungan 2 ons cream cheese sekitar 55G atau 1/5 dari 1 pak creamcheese Yummy)
  • 1/8 bubuk bawang putih diganti 1 siung bawang putih, keprel, rajang halus
  • 1/4 sdt merica hitam
  • Keju parut sesuka hati (saya pakai mozarella dan white cheddar cheese. Resep asli pakai cheddar cheese, teman saya manda pakai parmesan. Baca literatur sih,mozarella cheese isinya ngga dosa-dosa banget kayak cheddar hehheheh)

How to

  • dalam panci kecil, panaskan heavy cream sampai panas tapi jangan sampai mendidih. 
  • Masukkan cream cheese, bawang putih, mustard, merica. Lalu keju parut sampai meleleh.
  • Masukkan kembang kol yang sudah direbus terlebih dahulu
  • tuangkan ke pyrek 16cm x 16 cm. Saya pakai pinggan tahan panas merek Glasslock, soalnya ada tutupnya. Bisa langsung dibawa kantor.
  • Sebarkan sisa parutan 


  • Panggang di oven 200 degrees selama 15-20 detik 


Ganz einfach und SehrLecker ! 

Bandung Trip – Last day 

Day 3
I woke up with a purpose, run the entire Jalan Juanda a.k.a Dago which means I run all the way up….and ended my run in the famous kupat tahu Gempol (a mix of rice cake, tofu, sprout beans showered my peanut sauce) as well as Roti Gempol which is located behind the Kupat Tahu .


It was also a nice decision, the air was even cooler, and I saw a pretty neat pedestrian street. RIdwan Kamil really means what he said when he became city major : “memanusiakan Kota Bandung”



After close to Simpang Dago, I made a turn, strolling the street in Dago Area with big, beautiful old houses! i wish one of my relatives live there so I can visit or stay 😉

bagus banget ya rumah-rumah tua dan luas di Dago. 


Well, unfortunately, the famous ROti Gempol opened its store at 9 am and it was only 8-something.  so I only had Kupat Tahu Gempol for breakfast! 

To make story short,

We took 3 pm train back to Jakarta and I saw tooooooo many motorcycles in Cikampek area! Must be very macet

A bientôt, Paris….
….van java!  

Bandung-Day 2

i woke up early with a purpose: I must run in Bandung!
And it was a best decision ever! (Lebayy!)

the very fresh mountain breeze! pantes namanya Paris Van Java, even in 2017 where climate- global warming-issue, the air is still cool, just like spring time in sub-tropical countries. It must be even cooler back in 1800-‘s during Dutch Collonial era.

this was my route, 

Rute lari
and I took a pic with its famous landsmark, whispered : “sorry, I can’t make it for Pocari-Bandung Half Marathon the end of this month” 


The BIB recently sold, if you are wondering.

When I want to take my pic with the whole word of GEDUNG SATE, I asked pak Satpam to take my pic!  With so many visitors, they know what to do with your phone! 
“ibu diam aja di situ! jangan gerak

(Stand still, don’t move)

turn out he use “panaroma” mode to take this pic! BIg applause pak Satpam.


later, we took Grab Car service  to Hummingbird Cafe to have breakfast.

And little walk to The Heritage (factory outlet)  because #1 to do some shopping, back to hotel and went to Lina’s wedding.

Around 1 pm, Teh Molly picked us up on the wedding venue.  It was our second time meeting each other in person. We were friend from blogspot era (that was in 2006 I guess)- multiply-and although she doesn’t write anymore, yaaa masih temenan lah di Path dan instagram. She took, Trixie, her daughter with her. 

She drove us again to Happy-Go-Lucky, i wanted to buy the shoes and eat Pompidou cake again.


And of course, strolling around the city to find the famous Blue Jersey from PERSIB BANDUNG


later we had Cwie Mie for late lunch, 


belanja kain di pasar for her new handicraft items to be sold (pada tau Shibori?) and dropped us to hotel, then picked us again for dinner time.

We had Nasi Kalong, red rice cooked with herbs and stock with so many lauk pauk.


an open air restaurant runs by a family. 

i love this city for having so many independent entrepreneurs! a lot of ma-pa shops. not the franchise ones!   

Later we called off the day with Bandreks and Bajigur!