App help : Nike Training Club

Sepertinya, saya akan daftar Full Marathon ke empat di bulan April kelak. No, it will not be in overseas :D. Jogja Marathon it is! Nobody can get enough of Jogjakarta, rite??

Untuk training plan, kali ini saya memilih time base. Jadi jadwal training base on waktu instead of harus berapa Km. Stress juga kalau lagi masa sibuk :-/

Tapi tetap sih ada easy run, ada interval run, 4x 4 mins continuous hilly run and long run. Seminggu cuma 3x. Peak training di suruh lari 3.5 jam.

Anyway, selain latihan lari, core training is a must! I know this is my weakness! Saya sampai kena plantar karena core saya yang lemah ini.

Karena tidak daftar gym, I do my training at home with the help of Nike Training Club- app. Sudah pernah cerita di sini.

And now, these are my favorite strength, stretching bla bla bla training!

Karena tidak punya medicine ball, pake barber biasa 3kg :))

For cool down after my run!

Hopefully, I’m good to go! *finger cross*

Advertisements

Ke Pondok Pemburu lagi!!!

Sudah lama banget saya ke Pondok Pemburu, Sentul! Nge-cek akun Strava terakhir Chinese New Year 2016!

Lalu teman saya orang Malaysia Afiza, whatsapp saya. Dia ada bisnis trip ke Jakarta, lalu nanya kalau saya ada waktu lowong, mau ke Sentul.

Afiza ini temannya Ejah, pelari trail dari Malaysia juga yang saya kenal waktu BTS. Ejah pernah saya ajak jalan jalan di CFD.

Ejah ngenalin kami via whatsapp, karena Fiza sering ke Jakarta. So, setelah hampir satu tahun “temanan” via IG dan FB, kita ketemuan in person juga.

Mumpung saya free dan penat sama Jakarta yang makin makin macet dan debunya, saya menyanggupi dengan catatan:

  1. Saya ngga akan jemput di loby hotel, dia harus nyebrang karena malas putar balik. This is Jakarta booo! macet 24/7/365!

2. Pulang harus ikut saya ke Bintaro karena kalau saya keluar tol dulu demi drop dia di hotel, macetnyaaaa jahanam!!!! Nehi ya!

Hahahhaahha. Rese ya? Begitulah kalau saya, ngomong pahit di depan aja deh. Situ kalau mau lip service, count me out!

Anyway, Afiza said she didn’t mind, bahkan katanya pagi pagi mau ke Bintaro.

Saya lalu kasih tau Tina, karena dia pengen banget ke Sentul. Dan Tina ajak kawan kawan lain , Dita, Maktin bahkan teman baru Mala dan Sonya mau ikutan juga! Wow rame! Kalau tidak direncanakan malah sering kejadian.

Dan..saya kaget donk Tina ngga bilang ke teman temanya (Dita, Kumala dan Sonya) kalau kita mau nge-trail

  • Dita cuma bawa botol minum segenggam.
  • Kumala pakaian persis kayak mau beli garam di warung. Celana pendek, Handpone di tangan kanan, botol Aqua di tangan kiri *tepok jidat* *jidatsiTina*
  • Sonya sudahlah sempat nyasar, bawa kunci mobil doank ke atas.

Untung ngga hujan, kalo hujan kelar tuh Hp si Kumala! Akiq sih nehi dititipin barang di tas akik!

Dan cuaca saat itu, bersahabat! Sejuk, berangin, matahari nongol malu malu.

And in my surprise, track to Pondok Pemburu is very nice now. rasanya area ini bakal di komersialisasikan deh? 😦

Mau jadi restoran or alike.

Saya sempat kaget juga, di Pondok Pemburu pohon dan bukitnya sebagian di tebang. Konon buat camp area. But on the good side, jadi lebih terang.

Seneng banget rasanya menghirup udara segar, langit biru dan awan putih.

Terus ada cerita lucu.

Di Pondom Pemburu kan ada anjing ya. Banyak lah. Pas kami datang mereka menyalak gitu, ngga galak sih. Ajak main. Terus pas kami 300 meter tracking arah Cisadon, eh anjing itu ikutin kita lho. Setia banget. Kita berhenti foto foto, dia nungguin. Pas kita balik Pondok Pemburu, of course dia ngikutin. Terus berhenti. Seolah mengucapkan selamat jalan.

Lucu banget! Now I understand why dog is a man’s best friend!

Karena sudah siang, kami mampir makan siang. Sudah arah bawah sih, turunan setelah rainbow hills. Cukup bersahabat harganya!

Dita-kiky-tina-maktin-mala-afiza

I think everybody was happy. except Maktin, it was their first trail walk to Pondok pemburu and had no complain!

Kuat kuat amat sih kalian ceuuuuu! Atau takut complain daripada saya tinggalin di Km 0 sendirian? #bihiksss

Afiza senang dapat teman baru orang Indonesia, pada bayarin dia lagi! Menang banyak ya sisssss!

Race recap : Run for River 10K trail

there I was again, signed up Run For River UI 2017. My virgin half marathon was in this race as well. this time, I opted for 10K trail.

Trail?

Yes, UI has its man-made forest and I’ve run there!

in short, I made Acha to sign up for this category. this anak mall garis keras agreed.

So, there I was, september 10th 2017, going back in start line again! ich bin zurück!! And owh, besides 10K trail, there were Half Marathon, 10K road and 5K.

10K trail with brown bib, HM with red, 10K road with yellow. none of Trojan Runners participate in 5K.

Here’s the recap:

  • 10K trail suppose to start at 6.00am, yet, not until 6.15 that the race start. i found it is a bit weird as, Half Marathon Race start later. It is very common longer distance start earlier :-/
  • first 2Km was road, had no clue where it was. It was a U-turn Approaching Km 2, a runner in front of me made a short cut! Ada aja yang nge-cut rute, curang. he didn’t know that first check point was at the U-turn! shame on him!
  • entering Km 2 was the forest area. well, ja, I’ve run here before, yet the route a bit different. We run besides a lake this time! I also run with Maktin and Aby, the later is a runner I met during Tour de Ambarukmo! We paused a LOT to take pictures. Even we asked marshals to do so! hahahahahah!!
  • Lucky, I brought my water blade. i was very thirsty after Km 3 , and still couldn’t find water station. not until Km 5 or six. Where the lake is! Whoaaa! i love the sun ray shinning thru the leaves. it was beautiful!

  • I filled up my water blader. Then continued to run. My right foot still hurt. damn plantar!

  • on the way to Km 7, near the famous Universitas Indonesia marka, there was a water station. i was tired…took a break! And doing silly things!

  • total trail is only 7.5 Km I guess, so 1 KM before finish line, we went back to campus area. Running in road again. owh, I use road shoes this time as I left my trail shoes in Ambarawa!

  • I’m a sloooowwww runner, it didn’t surprise me, I met many half marathon runners on the way to finish line! Hahahahahahaahhah. they went 21K and I did 10!
  • so there! die dritte medal der Jahre!

I haven’t check the result. it took almost 2 hours for me to complete the course. but I was very happy with this race! So much fun! Will be back again next year!

Mendadak Nge-Trail 

Hola!

Entah kenapa, saya balik lagi galau. mau mengesekusi pilihan hidup maju mundur terus. Biasanya kalau sudah galau kayak anak ABG —tapi umur hampir kepala empat— saya harus nge-trail! 😉

Dari kemarin saya sibuk cari teman untuk ke Pondok Pemburu. entahlah mengapa dari ribuan kawan kawan runners (duileeehhh) tidak ada satupun yang bersedia. Ada yang malamnya sudah ikut lomba Asic Relay di alam sutra, ada yang baru pulang dari Sentul sabtunya, de ell el.

Sampai teman teman runners Bogor pun saya whatsapp pada  ngga bisa. Huaaahh.

Anyway to make it short, ada yang mau latihan MTB plus lari trail di Hutan UI.  nge-brick istilahnya. Dia mau ikut Tanjung Lesung Trail Triathlon. So, hutan UI it is yang pas buat latihan. yes, dalam komplek universitas terkemuka ini. awalnya saya ragu sendirian (soalnya kawan saya mau MTB-an dulu), tapi ya sudahlah…hutan di UI ini. markanya jelas, dan hutan dalam kotapun.

Masuknya dari depan FTUI sanaan dikit. dulu adik saya kuliah di sana (dan saya suka antar jemput dia), jadi masih agak familiar sama komplek itu. 

Satu loop cuma 7.5 K cocok banget buat saya yang sudah hiatus hampir 1 tahun setelah Messastila Half Marathon. 

And I didn’t regret it that I finally drag my heavy butt to have 1 hour trail run!


Karena teman saya telat bangun, jadinya telat berangkat, dan telat pula waktu janjian yang sudah disepakati dan  saya juga malas nungguin dia, saya lari sendiri saja duluan. Dengan alasan di atas, kemungkinan besar tidak akan nyasar, marka track jelas.

lucunya, banyak yang sepedahan kasih muka prihatin sampai komen :

Mbak, berani sendirian di hutan?”

“tau jalan ngga?” 

Ish! ngga tau dia saya alumni BRomo 30K, Messatila 21K dan Halimun  Salak 11K

*congkak*

*padahal race tersebut status saya DNF atau lewat COT*

Hahahahha

Padahal yang jalan santai di hutan bawa keluarga juga banyak sih. macam di Eropa aja wisata ke hutan. 

Anyway, saya belum puas. kelar lari cuma dapat 5K, gampang banget cari jalan potong. ketika saya ketemu teman saya, dia malah baru mau mulai sepedahan. Padahal saya masih ingin 1 loop lagi tapi malas nungguin blio sepedahan.

Plantar saya belum sembuh sih, tapi yaaa! kangen nge-trail!!!! sentul, I’ll be back sooon! 

Ayo Tina atau Mbak Dita temenin saya! diam diam kalian baca  blog saya ternyata! Hih! Kadang penasaran, siapa teman saya in real life (bukan yang kenalan gara-gara ngeblog) baca cerita si kiky ? Hehheheh 

Recap : Tour De Ambarukmo 148K

Lanjutan dari cerita ini, yeah…since I bought my bike 3 years ago, participating in a cycling tour was one of my dream. Alhamdulilah, kesampaian!

 It was granted on July 22nd 2017. The purpose I visited Jogja after 10 years! Sport event so-called-racecation is always special for me. this time, I did with some of my Bintaro Trojan Runners friends. There was Ira- Rahmi, who was home since lebaran (she lives in Saudi Arabia, nooo…not TKW) and “farewell” with Imel who would leave  for negara paman Sam , in the next two weeks. 
 I Did my first bike tour strolling at the other part of this beautiful country.  Tour de Amabarukmo 148 K which was devided by 5 stages. tiap stages  ada pit stop,makanan minuman yang mana menurut saya berlimpah ruah. Segala ada kecuali jodoh!

knowing that I’m suck at endurance, I was planning to stop after 2nd stage (75 K) 

But the view, the crowd and the friends were great, I decided to continue. however, I didn’t ride the whole 148K. 

Beware, this gonna be a looong post!

Start from hotel Royal Amabarukmo, at 5.30 am. Flag off by  Sri Sultan X himself!!! oh em geee, gw mau selfie agak keder sama banyaknya peserta. gangu juga sih!

So, here we go.

First stage 34K
hotel – kantor kelurahan Bumirejo Kulon Progo.

Saya tidak faham Jogja ya. But here’s the route! Straight all the way to Monumen Tugu, turn left to the famous Jalan Malaiboro, saw Beringin Kembar, keraton menuju Kulon Progo.  Agak sebal pas daerah luar kota ini, saigan sama kendaraan lain. Rute masih menyenangkan sih overall. Keluar kota pemandangan sawah kiri kanan. Duh saya ingin stop foto foto! Kenapa pada serius pisan! 

Second Stage 36K

Kantor kelurahan Bumirejo – Terminal parang tritis Bantul.

THIS IS MY FAVORITE STAGE! The kampung view, it was cloudy and foggy, flat route and OH MY GODNESS! INDONESIA is Dangerously BEAUTIFUL!  Saya ride santai, ketemu Dewi, teman waktu ikut Batam Triatlhon dulu. ngobrol sepanjang jalan lalu dia pamitan dan menghilang! I’m too slow for serious cyclist like her. Beberapa kali nyeletuk : 

“Stoppp yuk! Gw pengen foto foto!”

Dianggap lalu sama rekan-rekan BTR! Cih! Namun akhirnya Acha mengamini keinginan saya. jadi deh kita foto di sini! Gambar atas.

Ntah dimana. 

then an ambulanxe  stopped 

The officer : “ibu butuh bantuan?

Gw : ngga mau foto foto aja

The officer : (mungkin dalam hati) *NGOK!*

After this, we regroup with Abi and Mbak Ira Ciray. This another Ira is over 50 years old and soooo damn strong!!!! I envy her stamina! 

Another thing,

Waktu daerah pantai ini, ada momen  keren banget tapi saya ngga berani foto karena takut ganggu pleton dan bisa jatuh.

jadi kita bikin pleton dua dua, dengan road captain yang pakai baju kuning di depan 4 orang. daerahnya lurus, berpasir, mendung! Ah! Macam di luar negeri!!! 


Daerahnya seperti gambar di atas. diambil dari Facebook Tour De Ambarukmo. Kebayangkan mendung dan foggy nya?

Tapi akhirnya saya lepas dari pleton. ngga kuat dan….pengen foto foto lagi! Hahahahah! pitstop kedua di Terminal bantul Parang Tritis. This is my first time visiting Parang Tritis  Beach ( selfie pic with Acha)

Group photo

THird  Stage 22K
Parang tritis – Omah Kupu Panggang Gn. kidul

This the scary stage! Scary because yaaa ampun nanjak ajaaaa gituuuuu! Oh em gee moment! 

It was a steep- wadef*kwasthat-  hill in Panggang-Parangtritis (after second pit stop) all my dengkul,otot paha and sprocket 28 gears gave up 🤣(pembelaan kaum lemah, kakek2x naik sepeda lipat juga ada). 

Many cyclists fell down, trying to conquer the steep hill. they also get cramp. Me? Off the bike I was! nuntun!Salah saya juga, sudah diingatkan buat ganti sprocket sepeda dari 28 ke 32 menunda-nunda terus. Barangnya sendiri susah dicaripun. Pas butuh, habis stocknya! #kzl


Ira ciray – kiky – aby 

Daerah ini,  jalur untuk merebut gelar King/queen Of The Mountain. yang sampai duluan yang menang!  Gw akhirnya nyerah 1K menuju finish KOM ini. Diangkut! Liat sepeda yang lebih keren dari saya aja pda nyerah! Lahh…habis marshal pada nawarin

“Bu, mau diangkut saja ngga?” 

Bah! Luluh juga! 

I was  evacuated by comittee car until King Of The Mountain area, kira-kira daerah paling tinggi lah. Since this is a tour, I may continue the journey. I was looking for the pick up car who took my bike. lucky I found it right away in that crowd. I think the course was friendlier, I continued the rest of third stage to the 3rd pit stop. it was very fun with rolling track! I made new friends along the way. And I did my most favorite thing during race taking selfie with local kid! The most sincere cheerleaders! 


Arrive at Omah Kupu around 12 pm (almost 6 hours biking by that time). ICH HABE GROßE HUNGER! Lapaarrr malih!!! I took pop mie and  bir pletok! Oh my God! Taste so good! 


fourth stage 42K

GUnung Kidul – Candi Prambanan

On the fourth stage, It was a very steep- downhill. I freaked out in less than 10 minutes! Nangis bok! Clueless what to do next as I didn’t see any support car. Tapi namanya rejeki anak sholeh…suddenly there was a sound behind me

“Mbak kiky kenapa?”

“Saya takut turunan pak!” (Takut mati)

“Mau naik mobil saya saja?”

Haleluuuyaaa! 

Wonder how did he know my name? Our bib number with complete name must stick on the back of our jersey! 

Well, in short, I put my bike on his rented pick up. Then continue the rest of fourth stage with the car (ada supir juga) He and his son were also participating on the event. He gave up after the third pit stop and he was guarding, Aji, his only child. Duh, saya mau nangis ngebayanginnya. Orangtua sama anak tuh  apa saja dilakukan ya! Even small thing like this! Of course we made talk during the trip. Bapak ini kerja di salah satu BUMN di Pulau Batam, sudah berdinas di sana selama 12 tahun. He really understand the whole system so  I asked : 

“bapak Direktur ya di sana?”

“Yah, begitulah mbak. Karyawan yang harus mengerti semuanya!”

Meniii humble pisann si bapak, teh!

Aji is quite a strong cyclist. Dia ngga pakai sepatu sepeda tapi speed nya sangat baik sehingga dengan mudahnya menyusul cyclist di depan (sehingga saya tidak terlalu lama di mobil….laparrr bok!) Anyway, Pak Luthfi (his name) ini berharap cucu, dia meminta saya menyelipkan doa untuk ini jika Allah berkehendak! Amin pak! Semoga segera! 

selama perjalanan ke Candi Prambanan, saya membatin:
“Sudah jam 2! Teman teman yang lain sudah selesai nih. Sudah pada istirahat di hotel” but when I arrived in Candi Prambanan…


SUNGGUH AKU TERHARU!!! PADA NUNGGUIN SAYA DEMI BISA FOTO DI SITU!!!

And my beloved, sapi bule was also waiting for me



Fifth stage 14K

Candi Prambanan – Hotel ROyal Ambarukmo 

Then continue the whole 5th stage until the finish line. Jogja’s traffic was not friendly at all by that time!  Finish at 4pm! 


It was my longest ride to date with so many stories to brag! 

One bucket list ✅

With all the support from both my (real) family and extended ones ,  who understand this slow kerbau and patiently waiting for me in Candi Prambanan area for more than 1 hour – sampai- diusir -satpam.

I love you! you know who you are!!!

Strava screencap is on the map and elevation course taken from Ashar’s.

Btw, do you know that this Governor was also a participant?


Taken from TDA facebook. 

Keren banget pak Ganjar yaa!!! Istrinya pun rajin latihan nanjak lho!!! 

Anyway, along the friendly tracks I keep humming

“…

Musisi jalanan mulai beraksi

Seiring laraku kehilanganmu

Merintih sendiri

Ditelan deru kotamu …”
.

Tetap gendut, tambah hitam muka penuh pasir I dont careeeee!

 

lebaRide and Kerbau Story

first of all! 

Taqaballahu Mina wa Minkum

How’s your Ramadhan and Eid Fitri? Don’t we enjoy one week holiday? 

This year is my third lebaran without my mom and first in our new tiny  nest. nevertheless, it is always special. My big family is welcoming a new member, since one of my cousin got hitched  5 days before Eid Fitri (yes, in Ramadhan).

Her fiancé’s mother was very ill and they decided to get married in the hospital with her brother as  a wali (their father passed away 15 years ago),  still using his doctor uniform. her mom in law passed away 5 hours after that. What a dramatic situation.


Anyway, Like any Indonesian (or may be Malaysian) do,  we were having a  family gathering on second day of Syawal. this year it was held in Serang (lucky, traffic was oke, only 1.5 hrs drive from Bintaro and 1km traffic jam before the gate).

That is a pic of us! in case you are interested, which ….I doubt! Hahahahah. 

also, probably the last pic of us in that house, because…my maktuo will likely to sell her asset. none of her children live in that city anymore.

On the third day, after I had enough with ketupat, rendang, bakso, opor ayam, etc! I need to kill those fat, then I went to Sentul again with my  bike. traffic was still  nice. i tried different route this time.

the weather was very nice.


I ride with Amanda, a mix race female, she has lived in Jakarta for quite sometime though.

then, we saw this! Yes, a group of Kerbau.


Manda yelled:

“hey look! itu sapi!”

Me : “God fordemit! Those are not sapi!  those are kerbau, you know!”

manda : “what is Kerbau in English?”

Me: *while catching my breath after series of hilly climbing* “do we have to discuss now?”

manda : “why people melihara kerbau?

Me : “dulu buat bajak sawah before the tractor era. anyway, people DO eat the (kerbau) meat!”

manda : *freak out* hahahahahahah! 

PS : Kerbau is water buffalo in English! i just remembered it today. :))

Btw, this was the route.Cyclists refer   it as “loop  besar” with approx 15km and “Ah pong loop” with approx 5km. We did two loops.

  https://instagram.com/p/BV4LQ47jVOJ/

https://connect.garmin.com/modern/activity/1821277724

On the wheel…

For the past one month, I made two highlight with my road bike.
Went back to Km O – Sentul, 10Km with elevation gain 500m. The second time to  km 0 yet the first tine with my cleat on. Pertama kali sepedahan ke km 0,  3 tahun lalu belum pakai sepatu sepeda. Jadi agak ngeri ngeri sedap. Takut jatuh karena berhenti sebelum sempat melepas cleat sepeda.


it was disaster! i stopped countless time to gain my breath as well as walk instead of riding my bike for some time.

Sampai di Km 0 sudah ditungguin Imel, Vitri, Thya dan Riyana.

And to make it worst, on the way down I was terribly afraid. Takut banget, sampai saya hampir jatuh. Ketemu dua cyclits yang melihat saya hampir jatuh. Gemeterrrr rasanya. Akhirnya beberap spot yang curam, I walk down with my bicycle. Beberapa kali juga lepas pasang cleat sepeda.

Then the next two weeks

Yeah…. as stated on the picture, I made it to my first century ride a.k.a 100K. of course, it was in pleton with my BTR friends.


We just had our first cycling jersey. jadi event launching jersey baru, kita buat 100K ride di Bintaro. Macam penting aja dunia harus tau BTR punya jersey baru ….haqhaqhaq!

Anyway, of course, we didn’t do the whole 100K non stop. we had 2 stops on which the last stop I wanted to give up. MY lessson to be learned, my fueling strategy was a mess! i didn’t respect the distance. probably because I was thinking it was in Bintaro anyway, I can go home whenever I want. thing that surprised me was…

The good cyclist like Adit, Rizky, Pak Hasbi, Vitri, Maya, Imel and Sunu didn’t allow us to go give up. :)) #meh

Jadi kalau ada yang kececer, dipepet lagi suruh kejar pleton di depan.

However, the last 12 km, I gave up yet complete the remains distance by  myself. From 28-30 kph dropped to 20 kph.

Beginner tips to ride in pleton.

1. patuh sama Road Captain

2. Baris berjajar, dua cyclist in one row. jangan  nyelonong jadi orang ketiga. Bahaya

3. jangan nyusul/nyelak dibelakang.

After the ride, Pak Hasbi noticed that my gear shifting was a mess. Jadi waktu pindah pindah gigi demi memudahkan genjot sepeda, ada momen dimana saya terlambat. Sehingga kesulitan  ngejar pleton. Something wrong with my bike. i took my Giant have it serviced.

And yeah, the housing shifter, housing brake and RD pulley all worn out! i have to replace them with  new ones.

Last weekend, I climbed km 0 sentul again.

yes, I did stop here and then. But just stop to drink and wait  for Manda. Si bule agak gila. It was her first time to Km 0. i did better this time. Much better. NO nuntun sepeda this time! tepuk tangan donk! 😉


Riding downhill still scare me. but i didn’t freak out like last month. however, pas turunan justru saya berhenti lebih banyak dari tanjakan.
Need more practice of course. But for time being, since it is Ramadhan, in trainer we trust!