My so called Pencapaian Hidup

it’s not a  new year resolution, never been one! Yet, there’s a deepest part somewhere in my mind that I want to be (at least) familiar with another foreign language even for speaking only.

My dad and the kids are learning Arabic. well, kiddos went to Islam-based  school, so Arabic is one of the subjects, whlist dad do (the learning) for fun. He has the course on weekend.
Two years ago, i download Duolingo apps to my phone. This application allow you to learn new language as well as competing with your friends. My running buddies from Bintaro Trojan had  this silly competition to reach the highest point. I chose Spainish that time since I was quite familiar with its simple words. Most of my friend in ESL class back in Irving came from South America countries. But of course….., we get boring, this application is abonded!
As for me, I want to learn Japanese actually. you know why 😉 yet, never really serious about this.

Before leaving for Berlin, I use the app again to pick up some easy words that I might use. I was  too lazy to attend German course. Limitted time and pelit juga since might not use (the language) regularly. Man, it was hard. Clueless for days the different between Sie Trinkt and Sie Trink :)) Then it is being abonded again. Thing that I didn’t regret. when I was in Fussen for instance, even when I asked question to teenagers, they speak English very well.

Not until few weeks ago, I started to learn Deutsch again, stilll via Duolingo. There are two reasons. (1) There is Lawson in my office building, and one of the cashier speak (for me) fluent Japanese! I asked him whether the company sent them for Japanese course. He said no.

Trus kok jago, mas? 

Latihan lah mbak,sama customer yang datang. Kadang-kadang saya tanya sama mereka ini bahasa Jepangnya apa, itu apa. Sehari 10-20 kata kan lama-lama bisa!

Luar Biasa!!!! Bow down!

So, come to think of it, I’ll try to learn another foreign language by myself. Just for the fun and keep my brain occupied =)). bisa mencegah Dementia juga katanya.

Though my next long haul trip (kalo ada duit  sih :D) less likely gonna be German (because there are Lake Como, Nagano or Taupo on the list #halah) , I chose Deutsch again for number 2 reason. I follow some runners/triathlete from that country in Instagram. Found them when I was preparing Berlin Marathon and post my training using #together42 hashtag ;). Some of them are following me too.

Well, those amateur athletes  wrote caption mostly in German, some of them are writing both in Deutsch and English. Apart from that, almost all of them them are also blogger who write story about their diet, training, race and even traveling. Schon! 

Here’s what app look like. It consist many subjects and include all reading, listening and speaking.


still long way to go for me off course to complete the whole course by Duolingo.
Come to a discussion with a collegue who fluently speak Japanese, he said Reading a children book or watching cartoon might help (to practice the language). That’s what he did on his first days in Tokyo to purse higher education. He, being a non Japanese speaker (at that time) he was.
Hamdalah, we live in internet era where i can find childreen book for free.
and I got it from here

and…

 

yay! I know the story in this book!!!! Very simple sentences but understand most of the words! Ya ya, I look up google translation for less than 5 words.

Happy!

pencapaian hidup!!!!

So, if you think your live is boring, there is many new thing you can try in life 😀 Some of them are even free!

Bis, bald!

Advertisements

19 thoughts on “My so called Pencapaian Hidup

  1. Ahaha, gw juga belajar French pakai duolingo Mba. Dulu di kantor lama banget pernah belajar karena wajib, di kantor juga sedikit2 pakai French. Abis pindah ternyata jadi lupa.

    Sekarang Cici di sekolah belajar French juga, jadinya sekarang pakai duolingo berdua, asik ya 😀

  2. Gue dari SMU dulu suka bahasa asing, dan makanya niat mo masuk Sastra pas kuliah 😀 Dulu pas milih jurusan, berkat saran bokap tercinta, terpilihlah jurusan Sastra Jepang…Dan tahun berganti tahun, selain jadi makin suka sama bahasanya, gue makin suka sama budayanya, negaranya, dan “seseorang” di sana yang bikin gue bercita-cita untuk kerja dan tinggal di sana someday 🙂 Aamiin..
    Kalau untuk bahasa lain, sempat juga belajar bahasa Arab selama 3 bulan melalui group WA..Tapi abis lulus ujiannya (Ada ujiannya juga), perlahan-lahan karena gak pernah dipraktekin, satu per satu kata yang dipelajari menghilang dan sekarang pun udah hilang sama sekali 😀
    Terus sempat juga tergoda untuk belajar bahasa Perancis pas nemenin ponakan gue kursus bahasa Perancis di IFI. Tapi karena mikir, nanti abis selesai belajar, praktek ngomongnya sama siapa, jadilah keinginan belajar bahasa Perancis ini belum dilaksanakan sampai sekarang 😀

  3. Bravo Mbak Ky! Semoga lancar dan ga males2an belajarnya huahaha, Semangat! Nanti kalo kita ketemuan, bisa praktek langsung sama suamiku, dia bisa bahasa Jerman. Cari partner buat praktek conversation Mbak. Pengalamanku belajar bahasa Belanda dulu awal2 datang (aku nol putul ga paham grammer waktu itu) selain yg sudah Mbak Ky sebutkan yaitu baca buku anak2 dan nonton kartun lokal, juga sering ndengerin nyanyian anak2 trus dicatet liriknya. Setelahnya berkembang ke dengerin lagu2 yg dewasa, baca berita2, nonton film bahasa belanda, trus lihat berita. Kalo sekarang ngelatih dengan terjun langsung ke lapangan : ngobrol sama suami sudah full bahasa belanda, ikutan volunteer2 disini. Aku ngerti sih masih banyak salahnya, tapi yg penting berani nyoba haha.

    • Deni!! apa kabar? kayaknya jarang sapaan via socmed kita ya? halah!
      iya, will do. thanks for the tips. di kantor ini ada beberapa anak lulusan Swiss German Univ, mungkin bisa praktek sama mereka :))
      ya deh amin. bisa ketemu Mas E juga (kan ketemu Deni juga maksudnya) hahahahah

      • Baik Mbak 🙂 hahaha sapaan lewat socmed aku sudahi dulu. IG dan FB sudah 3 bulanan ini aku deactive. Mau fokus berkarya didunia nyata Mbak, jadi quit 2 sosmed itu. Blog aja palingan dan twitter buat baca2 berita. That’s quite enough 🙂

  4. Kaaaakkkkk itu grün grün grün sind alle meine Kleider lagu favoritku nyanyi ke Danesh hihihi… coba cari di youtube kak, jadi bisa sekalian belajar Aussprache nya. Iya kalau mau cepat bisa salah satu caranya baca buku katanya dan beneran setelah aku kuliah lumayan ada kemajuan.. jadi sekarang udah bisa benerin zwischen sie trinkt und Sie trinken belum? 😀 oiya siap-siap bahasa inggris hancur setelah belajar bahasa Jerman

    • oh gitu!!! baru tau itu lagu! danke!

      udah tau lahhh Sie hat sama Sie haben bedanya apa hahahahahhahhahah! udah 8% kemanpuan bahasa jerman gw menurut linkedin! hahahahahah
      eh btw, iyaa ihh pusing. jadi ragu dilanjutin apa engga ya? penasaran soalnya seru!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s