The October book(s)

October will come to the end, and I had my spare time to read these books :

The No. 1 Ladies’ Detective Agency series of novels by Scottish author Alexander McCall Smith.Number1

It tells a story far away in Botswana, Africa. Before Obed Ramotswe died, he told her only daughter to stand on her own, be an independece woman (mean she has to look after her self, make her owns ends meet). Mma Ramotswe  said yes yet refuse to look after her late daddy’s cattle and open a detective agency instead.  Strange and unusal, more over she  is a female. But, there she was, people came to her ask her to find ones son/daughter/husband, the doctor who act strange every now and then.

An easy reading yet entertaining.  If you read “Detektif Cilik Hawkeye and Ami Collins, Pasukan mau tahu”  in your childhood,  probably this book brought your memories back 🙂

 

Now the famous Negri 5 Menara. by A. Fuadi.

covern%m In my opinion,   this book is a combination between Laskar Pelangi and Malory Tower serials (If your childhood during the 80’s,I bet you read this serial as well – and owh….I read the translated ones of course back in those year 😉 ) or probably Harry Potter suits better ?

Cerita tentang persahabatan enam anak bangsa ini dari sudut dari sisi seorang Alif Fikri,  lelaki asal Sumatra Barat yang awalnya dipaksa oleh Amak (ibunya) untuk belajar di Pesantren Modern ini.  Bersama 5 temannya berjuang menuntut pengetahun umum dan agama dengan segala suka dan duka. Banyak kalimatnya yang membuai saya, salah satunya pada tulisan ini dan satu lagi menjelang akhir buku.  Disini diceritakan kenapa Baso, pemuda asal Gowa yang memang terlahir miskin mati-matian belajar menghafal Alquran selama di Pesantren, dan blio berucap…

“kalian tahu aku sudah habis-habis mencoba menghapal Al Quran. Sudah selama ini (hampir 4 tahun-red) aku baru hapal 10 juz atau sekitar 2000 ayat. Aku ingin semuanya, lebih dari 6000 ayat. Tahukah kalian, ada sebuah hadist yang mengajarkan bahwa kalau seorang anak menghapal Al Quran, maka kedua orang tuanya akan mendapat jubah kemuliaan di akhirat nanti. Keselamatan akhirat buat kedua orang tuaku…”

(Saya ngga cerita ya, kenapa sampai Baso ngomong ini…ngga seru nanti).

And there goes my tears …

I recalled the never ending arguments between me and my  mother every now and then which still happen every now and then.

Satu lagi, buku ini juga membuka mata saya selama ini saya mengira pendidikan pesantren sebegitu “kolotnya” and this book proof me wrong.

PS : maybe the next 10 years I’ll negotiaite with my kiddos mau sekolah di pesantren ato engga 😀 . Tapi entar jadinya kayak tante fitra ya? hmmmmm    *ketok2x jari ke meja*

Advertisements

6 thoughts on “The October book(s)

  1. Sapa sih tante2 yang lo sebutin itu? *nyolong boneka voodonya Ragil*

    Eh, you’ve just mentioned a correct thing!

    “this book is a combination between Laskar Pelangi and Malory Towers”

    That Malory Towers Story brought me to such place …. Gara kebanyakan baca buku2nya Enid Blyton ….. makanya gw jadi begini …. *salahin pengarang buku itu berarti, Ky, bukan salah gw*

    Eh but you know, saking gw pengennya meng apply *halah, ga nemu bhsnya* cerita sekolah berasrama ituh, gw sempet jadi biang kerok bikin acara ‘Pesta Tengah Malam’ ala buku itu …. Dan kemudian digelandang satpam tengah malem …..

    Yes, I was obsessed about Malory Towers …. 😀 Lucky me, I found some de ja vu friends and teacher of Malory towers in such school ….

  2. Eh, Ky… gw nulisnya di blog, buku ini paduan Laskar Pelangi+Harry Potter. 🙂
    Klo Ponpes-nya ada embel2nya “Modern”, berarti kayak yg di buku itu Ky. Assalam, Gontor, begituuuu. Klo yg gak ada kata modernnya, ya… msh banyak kok yang “kolot”.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s